Westland Marathon 25 mei 2014
Onvergetelijk loopevenement


Hij zit erop, de 29e Westland Marathon.
Na maanden van voorbereidingen volgde op zondag 25 mei de spetterende uitvoering bij prachtig weer en onder grote publieke belangstelling.
Voor mij was er eigenlijk sprake van een dubbelrol, want behalve als deelnemer was ik ook actief als pr-functionaris, wat zich vooral uitte via het plaatsen van (historisch) nieuws op de website, Facebook en Twitter.
Eind oktober begonnen laatstgenoemde activiteiten met het lanceren van de website welke ik in eerste instantie vulde met karige deelnemersinfo, maar ook met een uitgebreide beschrijving van de historie en een fotoreportage van het parcours.
Op Facebook leverde het plaatsen van een oude foto uit 1983 met 15 regionale toppers op een houten bruggetje al vrij snel duizend kijkers op waarmee de kracht van de nostalgie van deze marathon werd bevestigd.
Na 3 dagen waren ook de eerste honderd inschrijvingen via de website binnengekomen en mocht dus gesproken worden van een vliegende start.

Oud-topper, organisator en burgemeester (start)
De Wip af (5 km)
Centrum van Maasland (8 km)
Skyline Maassluis in Maasland (10 km)

Voor het laatst was deze ooit zeer bekende (internationale) Westland Marathon in 1997 georganiseerd. Topedities waren die van de jaren tachtig met tot 700 deelnemers en vele sub 2.20 lopers uit binnen-en buitenland. De periode dus van Cor Vriend (5x winnaar), John Vermeule, Marti ten Kate en de Westlander Jacques Valentin.
Zelf was ik in die tijd actief als voetballer en kreeg ik de marathonbeelden pas 's avonds op de NOS te zien met commentaar van Theo Reitsma. In mijn herinnering zitten vooral beelden van de Laan 40-45 en de Maasdijk.
Op 25 april 2013 werd de stichting Westland Marathon opgericht met een vertegenwoordiging van de drie organiserende verenigingen Thof Running (Helma Vermeer en Paul de Koning), Olympus '70 (Peter Kortekaas) en AVW (Carry, Nell Eichhorn en Mar Kwakkelstein) daarin en werd de datum 25 mei 2014 als wedstrijddag voor de 29e editie vastgelegd.
Niet toevallig in het jaar dat Maassluis haar 400-jarig bestaan viert.
Enkele maanden later fietste ik met Carry en Michel de Maat het beoogde parcours waarna het Westlandmarathonvirus ook mij definitief te pakken kreeg; die marathon bleek een optelsom te zijn van de Ruitenburg Halve en de Arcade Halve Marathon plus sfeervolle passages door de centra van Maassluis en Maasland en een 5 km lang karakteristiek slot langs de Maasdijk.
Half oktober volgde een bezoek aan het softwarebedrijf JEM-id in Honselersdijk, dat op dat moment al een ver gevorderd ontwerp van de website aan Nell en mij kon tonen. In de weken erna lukte het me net om in het weekend van de halve marathon van Monster live te gaan met de website, inclusief inschrijvingsmogelijkheid. Met ruim 200 dagen op de opvallende teller, gesitueerd tussen de glazen kassen van de Lier, was 25 mei nog geruststellend ver in de toekomst.

Einde Oude Campsweg (17 km)
Net voor drankpost (20 km)
Zeer gewenste verkoelende sponsen (20 km)

Gebrek aan sponsoren was de hoofdreden dat de Westland Marathon vorige eeuw ter ziele ging en ook bij deze eenmalige heruitvoering bleek dat item al snel een bottleneck te zijn.
Ter elfder ure trok hoofdsponsor Ruitenburg zich terug en het duurde lang voordat de stichting 400 jaar Maassluis zich garant stelde voor een substantieel bedrag zonder welke het doorgaan van de marathon twijfelachtig zou zijn geweest.
Veel later in het traject diende zich tevens de WOS als hoofdsponsor aan, waarmee enorme aandacht in het Westland was gegarandeerd.
Dat het organiseren van een (eenmalige) marathon geen simpele klus is werd mij vooral duidelijk tijdens de maandelijkse overleggen van de Stichting. Behalve aan de speurtocht naar potentiële sponsors moet dan gedacht worden aan vergunningen, verzekeringen, accomodatie, drankposten met tafels, bekers, sponsen en drank, begeleidende motoren, voorfietsers en -auto's, pendelbusjes, finishmatten, digitale klokken, parcoursafzettingen en EHBO om maar een greep uit het geheel te nemen.
Om Facebook en de website levendig te houden zag ik het als mijn taak om zoveel mogelijk (beeld)materiaal uit de eerste 28 edities te vergaren. Meevaller in die zin waren de dia's die Wim de Snaaijer van de start in 1972 bleek te hebben gemaakt en ruim 40 jaar na dato gedigitaliseerd konden worden.
Ook een bezoek aan het Westlandse archief in Naaldwijk was bijzonder nuttig dankzij de maandagse sportverslagen in de Westlandse Couranten. Typische Voskuilse Bureausfeer hing daar overigens op de vierde verdieping van het gemeentehuis, met veel (oude) mannen waaronder een Monstenaar met een heerlijk sterk Haags accent, welke tongval hij desondanks in alle toonaarden bleef ontkennen.
Verreweg het grootste Westland Marathonarchief bleek echter in het Zeeuwse Aagtkerke te liggen bij oud-organisator Ad Bouwens. Op 30 april bezocht ik met de WOS dit rustieke oord waar slingers met roodwitblauwe vlaggetjes de herinnering aan Koningsdag levend hielden.
Gastvrij werden we ontvangen met koffie en gebak waarna het archief volledig werd opengetrokken: alle uitslagen- en programmaboekjes en posters vanaf de eerste editie in 1969 bleken nog in zijn bezit te zijn en op videobanden waren vele Westlandse marathonuren vastgelegd.

Einde beklinkerde Poelkade (34 km)
Ralf in het vizier (38 km)
Geen zware marathon...
...maar vanzelf ging het ook niet (41 km)

De laatste week nam de hectiek flink toe. Veel vragen kwamen binnen via de infomail (chips, startnummers), meer dan een volle werkdag ging zitten in het plaatsen van uitslagen op de website van alle oude edities, het aantal lezers van de berichten op Facebook (>500 likes) en het aantal unieke bezoekers op de website piekten naar resp. 2000 en zelfs 6000, een laatste persbericht ging naar de locale media en de landelijke hardloopsites, Carry was nauwelijks meer aanspreekbaar, druk als hij was met het bedenken en vermijden van allerlei doemscenario's, de WOS begon met een eerste documentaire van 16 minuten over de historie van de Westland Marathon en de inschrijvingen gingen rap richting de 1000, welke mijlpaal bereikt werd op de laatste inschrijfdag, donderdag 22 mei. Een van de laatste inschrijvingen betrof die van Olympisch judokampioen Mark Huizinga.
Op woensdagmorgen mocht ik nog even inbreken op de WOS-radio over de laatste stand van zaken.
Op zaterdagavond stond in het Carltonhotel te Naaldwijk de pastaparty op het menu. In een fijne ambiance verrichtte voorzitter Mar Kwakkelstein van de stichting Westland Marathon min of meer de aftrap van het marathonweekend met een toespraak waarin hij duidelijk maakte hoe de Westland Marathon weer op de kalender kwam. De honderd aanwezigen bestonden uit een mengeling van oud-toppers, deelnemers en gemeentebestuurders, die naast de pasta ook van oude filmbeelden van de Westland Marathon konden genieten.

1. Erwin Harmes 2.35.09
2. Gerard de Lange 2.43.12
3. RonB 2.43.42

Zondag 25 mei!
De Albert Schweitzerdreef is onherkenbaar omgebouwd en geeft vanaf het clubgebouw van AV Waterweg een soort vrolijke marktsfeer weer met kleurrijke dolende atleten onder een hoge rodeboog en naast een gele oldtimer bus.
Het weer houdt het vooralsnog tussen aangenaam voor de lopers zónder en aangenaam voor de toeschouwers mét zonneschijn. Sowieso beter dan vorige week in Leiden, waar de marathonlopers te maken kregen met felle zon en temperaturen boven de 20 graden Celsius.
Net voor half 12 staan alle 400 hele en 600 halvemarathonlopers klaar voor het gezamenlijke startschot van burgemeester Koos Karssen en Cor Vriend en laat ik op de eerste startrij de vele indrukken wat onwezenlijk op me inwerken. Al vele keren heb ik de marathon in gedachten gelopen en de teller op de site zien teruglopen van 200-zoveel dagen naar nul en het is onwerkelijk dat het dan plots écht 25 mei half 12 is.
Onder muzikale begeleiding komt de stoet in beweging en een oogwenk later loop ik vol emotie en adrenaline met ingehouden tempo op de Westlandseweg. Wat zal het worden vandaag?
De voorbereiding is er 1 uit het boekje geweest zonder blessures en met genoeg rust dus het moet een sub 2.45 kunnen worden. Betekent dat ik het beste kan beginnen met 3.50 min/ km wat ongeveer ligt tussen het tempo in een vertrouwde duurloop en een halve marathonwedstrijd.
Al gauw kom ik samen te lopen met Erik Uilenhoed (halve) op korte afstand van Gerard de Lange, Ralf Preibisch en Victor Phaff (hele). Ver daarvoor loopt de favoriet Erwin Harmes uit Middelburg (Dynamica), die de afgelopen maanden 2x 2.30 heeft gelopen.
Na een km of twee breekt de zon definitief door en stijgt de (gevoels)temperatuur direct een graad of 5. Langs de kant staan veel plaatsgenoten in groepjes te klappen en klinkt onder andere het blijkbaar onvermijdelijke 'kom op, je bent er bijna!'.
Benieuwd ben ik naar de eerste tussentijd na 5 km op de Haven. Tevreden constateer ik dat die iets sneller blijkt te zijn dan het gevoel zei: 18.45.
Sfeervolle doorkomsten in Maassluis (straatmuzikanten bij de Waker) en Maasland volgen. Dit is precies wat ik gehoopt/verwacht had van deze 29e Westland Marathon. Mooi! Na vier kilometer met de wind in de rug door de open polder sluiten Erik en ik aan het einde van het kaarsrechte Kralingerpad bij het 13 km-punt aan bij Gerards groep en na een korte groet van Gerard besluit ik tot een sanitaire stop. Als gevolg van het vele drinken de afgelopen dag staat er namelijk vanaf km 1 een lichte druk op mijn blaas, die weigert te verdwijnen. Bonus is een half minuutje rust.
Tot het splitsingspunt in Maasijk (19 km) blijft het gat naar de drie marathonlopers voor me 100 meter en voel ik me nog redelijk fit, terwijl het tempo constant rond de 3.55 min/km ligt. Erik haakt in dit gedeelte af, de stilstaande Maurice van Veldhoven passeer ik na 14 km en ook de Hongaarse Kata Ferenc (zustergemeente Hatvan) kan haar aanvangstempo van de halve marathon niet vasthouden. Het goede gevoel verdwijnt een beetje rond het halve marathonpunt (1.21.23) en het missen van Ruth, Judith en Tamar bij de tweede privé-drankpost na 23 km is ook niet bevorderlijk voor de moraal. Bij het 25 km-punt besluit ik even de tijd te nemen voor het lenigen van enkele AA-bekers, waarna in de bocht van de Haakweg Jos en Ingrid me bepaald niet op mijn best zien.
Ben ik eigenlijk wel geschikt om marathons te lopen?
Bij de lus van 2x450 meter in Bagijneland loop ik inmiddels 200 meter achter Gerard op een vierde plaats en hangt Ralf ertussen. Viktor ben ik iets daarvoor gepasseerd, die blijkbaar ook zware momenten doorstaat.
In 's-Gravenzande krijg ik bij 30 km een positieve impuls wanneer ik bereken dat de laatste 5 km nog steeds onder de 20 minuten zijn gegaan. Vanaf de beklinkerde en vooraf vaak beschimpte Poelkade (32 km) gaat het eigenlijk steeds beter aanvoelen, mogelijk mede veroorzaakt door het mengsel van bouillon en aanmaaklimonade dat Paul Haarsma me hier aanreikt.
Dat is me nog zelden of nooit gebeurd in een marathon. Na 35 km (bij het tankstation in een bocht aan de Naaldwijkseweg), begin ik Ralf te naderen en gloort plotseling een podiumplaats.
De rotonde bij Heenweg onderbreekt mijn tempo niet en eenmaal onderaan de Maasdijk passeer ik de voormalige Oost-Duitser na zo'n 38 km. Net na Oranjesluis komen het witte shirt en het glanzende hoofd van Gerard zelfs weer in beeld. Herinneringen aan Etten-Leur 2009 drijven naar de oppervlakte, al gaat het nu niet om de overwinning maar om een zilveren of bronzen plek. Op 40 km klok ik het verschil op 25 seconden en kort daarna roept iemand dat het nog maar 23 seconden is. Het kan nog... Gerard weet de laatste kilometers zijn tempo echter weer op te voeren (met dank aan het dreigende geklap van de toeschouwers op de achtergrond en de waarschuwing van de meefietsende Werner Korpershoek) en komt met een halve minuut voorsprong aan bij de verlossende finish.

3x Maassluis
Winnares Angeli de Koning 3.19.50
Top 5 met Victor Phaff en Jan van Hoeven

Na 2.43.42 besluit ik mijn 42,2 km, waarmee ik aan mijn doelstelling heb voldaan. Met een tweede halve in 1.22.19 boek ik zelfs een laagterecord van minder dan 1 minuut verval.
Burgemeester en WOS-tv staan klaar en zijn getuige van mijn voldane gevoel na deze Westlandse loopklassieker.
Winnaar met een verschil van 8 minuten, dat hij al na 21,1 km had bewerkstelligd, wordt dus Erwin Harmes in een tijd van 2.35.09.
Vele anderen volgen, elk met een eigen verhaal. Veel lopers blijken last te hebben gehad van de warmte en zijn in het tweede deel compleet ingestort. Allen hebben echter genoten van de sfeer onderweg en de inzet van de vrijwilligers (400 in getal) en daar was het bij deze feesteditie natuurlijk ook om te doen.
De roep om een dertigste editie klinkt al luid...

Link naar persbericht: Westland loopt uit voor marathon

Link naar WOS-reportage: Uitzending WOS Westland Marathon

Tussentijden: 18.45 - 19.25 - 39.00 (1.21.23) - 19.10 - 19.45 - 19.40 - 19.35 - 8.25
Bruto 2.43.44, netto 2.43.42